Debat en el Col·legi d’Economistes de Catalunya

EL TURISME RURAL EN DEFENSA DEL TERRITORI

 

Entitats organitzadores:            Col·legi d’Economistes de Catalunya i TURALCAT

Dijous, 15 de juny de 2017, a les 19:00

 

Debat Col·legi Economistes 15 juny 2017 b

Moderador:

  • Jordi Sala, ex-director de Desenvolupament Rural de la Generalitat de Catalunya i membre de la Comissió d’Economia Agroalimentària del Col·legi d’Economistes

Participants:

  • Maria Carme Freixa, presidenta de l’Associació de Micropobles de Catalunya i alcaldessa de Vallfogona de Ripollès
  • Josep Margenat,representant de la sectorial d’agroturisme d’Unió de Pagesos
  • Anton Bundó,president de TURALCAT
  • Josep Costa, advocat especialitzat en turisme i emprenedoria a les àrees rurals
  • Montserrat Coberó,directora dels Serveis Tècnics de Turalcat

 

Conclusions:

Catalunya es troba en un moment clau per definir el seu futur, en molts aspectes cabdals i també respecte a com s’ha de desenvolupar el model turístic per tal que beneficiï al conjunt del país i a tots els ciutadans.

El creixement descontrolat del nombre d’Habitatges d’Ús Turístic durant els darrers anys, una modalitat d’allotjament amb reduïdes carregues fiscals i una limitada regulació i, sobretot, l’aparició de grans plataformes digitals que incentiven la conversió de vivendes en establiments d’allotjament turístic, ha atiat els greus problemes que actualment genera la convivència de l’activitat turística amb els veïns de les àrees urbanes. Aquesta problemàtica, amb continguts diferents, també ha arribat al medi rural.

Carme Freixa, presidenta de l’Associació de Micropobles de Catalunya i alcaldessa de Vallfogona del Ripollès, una entitat que aplega uns 150 pobles catalans de menys de 500 habitants, va posar de manifest que “la creació d’allotjaments rurals és bàsica per a la subsistència dels micropobles catalans”.

Josep Margenat, representant de la sectorial d’agroturisme de Unió de Pagesos, va posar de relleu que “Catalunya necessita més joves agricultors i per aquests, és fonamental poder crear un allotjament rural que complementi els ingressos agraris”. Ha incidit en que aquesta activitat ha estat un element decisiu per a mantenir viables moltes petites explotacions agràries familiars.

Anton Bundó, president de Turalcat, va posar de  relleu el paper cabdal dels allotjaments rurals com a dinamitzadors i creadors de sinèrgies econòmiques i socials en moltes àrees rurals catalanes. Va afirmar que “El turisme rural és com un marge que actua sostenint les comunitats i el poblament a les àrees rurals. Si el marge cau (l’allotjament rural desapareix) tot s’esllavissa i desapareix en poc temps emportat per la riuada”.

Durant el debat es van posar de relleu les dificultats que comencen a patir les àrees rurals catalanes pel creixement descontrolat dels Habitatges d’Ús Turístic, una modalitat d’allotjament que, com va posar de relleu Montserrat Coberó, directora de Turalcat, està inundant les àrees rurals sense contribuir a sostenir l’economia del camp català, donat que la major part dels recursos que genera marxen fora de les àrees rurals. En canvi, tots els recursos que aporta l’activitat del turisme rural es queden a les àrees rurals reinvertits en serveis i productes produïts pels actors d’aquest entorn.

Les reduïdes aportacions de la nova fórmula d’allotjament turístic (HUT) es contraposa amb l’aportació cabdal que ha suposat, fins al moment actual, la creació d’establiments d’allotjament rural, que han esdevingut una eina fonamental per contribuir a fixar població en el medi rural, a crear llocs de treball per a sectors amb dificultats (joves i dones) i per estimular el conjunt de l’economia rural creant sinèrgies amb els productors agroalimentaris, el petit comerç local, les empreses d’activitats, etc.

Jordi Sala, ex-director de Desenvolupament Rural, ha posat de manifest que, des del Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya, s’ha reconegut des dels seus inicis aquesta funció cabdal de l’allotjament rural per al camp català i s’ha incentivat el seu creixement.

Josep Costa, advocat fiscalista, ha posat de relleu la inadequada fiscalitat a la que s’està sotmetent l’explotació dels Habitatges d’Ús Turístic, qualificats actualment d’activitat exempta a efectes de l’IVA i com a  rendiment del capital immobiliari a efectes de l’IRPF, la qual cosa comporta que se’ls atorgui un tractament fiscal pràcticament equivalent al d’un simple lloguer de vivenda, sense tenir en consideració que l’activitat vertaderament exercida és la de prestació d’un servei turístic d’allotjament.

A iniciativa de la confederació Turalcat, en col.laboració amb l’Associació de Micropobles de Catalunya i Unió de Pagesos, es llança un crit d’alarma perquè el turisme rural català pot arribar a desaparèixer en pocs anys i, amb ell, una eina fonamental per a mantenir viu i habitat el camp català, un territori que necessita aquest tipus d’activitat per lluitar contra la progressiva despoblació i per mantenir el paisatge agrari i natural català ben endreçat, en benefici del conjunt de la ciutadania.

En suport al turisme rural i el seu paper dinamitzador de les àrees rurals, en Francesc Reguant, vicepresident de la Comissió d’Economia Agroalimenària del Col.legi d’Economistes de Catalunya, va comunicar l’adhesió de la Comissió que representa, al Manifest per un Turisme Responsable i Sostenible, sumant-se així als municipis, entitats diverses i nombrosos ciutadans que ja s’hi han adherit des de la seva presentació a mitjans del mes de maig.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s